Добруджанска рязана чорба

Добруджанска рязана чорба
12 януари 2021

Миналото е едновременно далеко, но и в същото време е така близко до истинската ни същност! Обръщайки поглед назад ще видим, че много от днешните кулинарни деликатеси, но внесени отвън, имат много голяма популярност отколкото тук у дома! Време е да Ви представим нещо 100 % българско, 100% автентично,100% добруджанско! Добруджа е житницата на България и по време на турско, румънско и тн. Освен като основен поминък, във всеки дом е имало зърно и то е било основното при прехраната на челедта. Имало е доста мелници захранвани с водно колело, но основно се е мелело между камък. Мъжете са работили много /доста от тях и сега го правят/ и е трябвало храната да дава много енергия. Дори в зимните месеци се е търсело разнообразие както при месенето, така и при манджите. 

Добруджанските жени са били доста работливи,пестеливи и в същото време са хранили поне по 10 човека наведнъж! Трудно ми е да си представя от ъгъла на 21 век как са се справяли с работа на нивата при жътва, всекидневно готвене, пране и съпружески задължения! Вече познавате домашната ювка, може би триеницата / кус-кус/, но рязаната чорба можете единствено сами да си приготвите! Хубавото на триеницата и рязаната чорба е, че може да се прави на момента и ще Ви отнеме само 15 минути за приготвяне! Изключително автентично само с нашите брашна! От брашното на камък, до момента на консумация!

Днес ще спомена само финансовата стойност на ястието " Добруджанска рязана чорба"! Шестдесет и осем стотинки / 0,68 лв/ за две порции рязана чорба! Оригиналната рецепта е с допълнение зелева чорба ,праз лук, люта чушка и има вкус на агнешка чорба! Ние си я правим  с домашно кисело мляко и чесън или пръжки със  сирене! Не се и старайте да получите с друго брашно! Няма да я има  спойката между брашно на камък, българският сорт мека хлебна пшеница, автентичността от първата до последната съставка! 

От кухнята на ЕТНО