Пясъчни ЕТНО соленки

Пясъчни  ЕТНО соленки
13 януари 2021

Пясъчното тесто е уникално в своята същност, защото се прави много лесно, забърква се много бързо, а полученото от него е много вкусно! Подходящо както за солени, така и за сладки аламинути! Никога няма да сбъркате при него, защото слагате всички продукти едновременно, бъркате до получаване на меко тесто и оформяте с мазни ръце. Единствените условия за хубаво пясъчно тесто са:

  • продуктите да са със стайна температура;
  • тестото да престои във фризера 30-40  минути ;
  • разточването се осъществява в една посока!

Основна характеристика за пясъчното тесто е съотношението брашно:масло. Приблизително е 2:1 в полза на брашното. Ето защо е важно да познаваш характера на брашното, с което ще твориш! Казват му още ронливо тесто, но при правилно съотношение си е доста компактно! Вече разполагаме с доста рецепти за соленки от ЕТНО пълнозърнесто и ЕТНО бяло брашно! Наши редовни клиенти помолиха да създадем нещо," което да не се бърка с миксер"! Времето за замесване и изпичане е кратко, така че спокойно може да впечатлите любимите хора с нещо бързо и  домашно приготвено! Днешната рецепта е създадена и изпитана за ЕТНО бяло брашно! Количеството, което се получава от тази доза  е две черни тави от печката! Горещо препоръчваме!

Пясъчни ЕТНО соленки

400 гр. ЕТНО бяло брашно

150 гр. краве масло на стайна температура

100 гр. сирене по избор / нашето е козе/

2 бр. цели яйца+ 1 жълтък за мазане

1/2 чл. сол

1/2 чл. сода за хляб

3 сл. кисело мляко 4,5% масленост

3 сл. заквасена сметана

Виждате, че киселото мляко и заквасената сметана съдържат доста мазнини и в комбинация с кравето масло се постига съотношението в тестото! Както казах, важното е всичко да е със стайна температура. Слагате в купа всички продукти и бъркате на ръка, докато се получи меко тесто! Изваждате и с мазни ръце дооформяте. Завивате го в стреч фолио и слагате във фризера за 30-40 минути. Не повече, просто защото маслото ще започне да замръзва и няма да можете да работите с него!

След като е минало времето, изваждате и разточвате на пласт с дебилина между 4-8 милиметра. Оформяте лентички, звездички, кръгчета, квадратчета, каквото ви хрумне! Последните може и без форма да са! Намазвате с жълтък отгоре и тук може да прибавите сусам,чубрица,едра каменна сол или нещо друго по избор! Подреждате в тава, в която може да има, може и да няма хартия! Печенето става на 200 градуса - 25 минути - втора решетка- предварително загрята фурна! Консумират се топли и студени- хрупкави отвън, меки отвътре!

Перфектна междинна закуска, закачлива занимавка пред телевизор или лаптоп, бързо здравословно хапване за дистанционно учащите! Нашите вече посвършиха и е време да забъркам още една доза!

От кухнята на ЕТНО