Домашен хляб със сурватка

Домашен хляб със сурватка
20 януари 2021

Отдавна се канех да го направя, но сега му дойде времето!

Нямам намерение да откривам топлата вода, но в условията на промишленият и забързан век си е направо откритие! Желанието ми бе да си направя домашна  извара за пирожките! Закупих си два литра прясно мляко от местната кравеферма, пресякох го, но крайният резултат ми се видя малко! Повторих процедурата още веднъж и получих общо 800 гр, нещо средно между крема сирене, извара, моцарела, маскарпоне!!!! То си е все едно и също, но са наименования от различни райони на света! Запазих масленността, получих пухкава консистенция, която може да се маже и забърква с други съставки! Сложих си го  в буркан и хайде в хладилника! За познавачите ,количеството си е доста добър рандема!!!

Остана сурватката! Обикновенно я даваме на познат, раково болен! Много добре му се отразява след химиотерапия! Този път беше се запасил и трябваше нещо да я направя! Тогава се сетих, че отдавна се канех да направя хляб ,в домашната хлебопекарна и вместо вода да сложа сурватка! Тук ще спомена, че това си е практика от доброто старо минало, но направено с нови технологии си е направо иновация!!!

В рецептурната книжка на машината има дадени основни рецепти, съставки и времетраене на процеса за качествено изпичане на готовия хляб. Само че ,ние имаме и още една съставка с оня жив и непредсказуем елемент- ЕТНО бяло брашно!  И така....

ЕТНО хляб на домашната хлебопикарна със свежа сурватка -

1 000 гр, препечена коричка, програма за френски хляб! 

620 гр ЕТНО бяло брашно 100%

365 мл сурватка

3 гр сухи дрожди / мая, специална за биологични брашна/

Сол не се слага, защото разчитаме на естествените соли в млякото и брашното, а и сложихме 1/2 сл сол при отделяне на изварата!

Остана ни сурватка за още един голям хляб и половина!

Два основни продукта, а имаме  много вторични производни!

Филийка, препечен домашен хляб със свежо крема сирене! Гурме закуска от класа!

Горещо препоръчваме!

От кухнята на ЕТНО