Богатството на българската пшеница

Богатството на българската пшеница
24 януари 2021

Научният анализ на пангеномът на хлебната пшеница,към 2018г показва значително вариране на гените при отделните сортове. Общо те са около 140 000, но конкретният брой в зърното определят неговият сорт! За сравнение ще спомена, че гените на човек са само 20 000! Селекционните програми за всички зърнено- житни и бобови куртури към нашите институти на ССА и БАН, а и в целият свят трябва да се занимават точно с комбинирането на най- подходящите гени, така че да отговарят на търсенето от земеделците, хранително вкусовата промишленост и най-вече на променящият се климат! 

Биологичната технология на отглеждане вече търси своите сортове и нашата българска мека хлебна пшеница доказа своите преимущества пред вносните такива! Тя не само е с високо съдържание на естествен глутен, но притежава и основните характеристики на прародителите си  еднозърнест и двузърнест лимец, както и на спелта!Те осигуряват по- малко препарати срещу болести,по- малко обработки срещу затревяването! Единственото, което като земеделци ни интерисува е височината на растението! То трябва да е нискостеблено, за да не поляга от силните ветрове в Добруджа! Естествено, засушаването не влияе добре на пшеницата / води до ниски добиви/, но и прекомерната влага също не ни е приятел /води до нови болести/! 

Във време на информационно бомбандиране за ДНК и РНК на човека, бързо направихте погрешното си заключение за ГМО при пшеницата! Почетете още малко и ще разберете ,че грешите! Ако естествената комбинацията между два човешки индивида води до ГМО бебе, то тогава и между няколко растителни гена на пшеницата ще доведе до ГМО бебе! Няма как да стане, нали! Българските учени  в аграрният сектор си знаят работата и за разлика от колегите си фармацевти, не печелят луди пари за творенията си! Но ние очакваме от тях все по-нови и нови  разработки! 

На снимките сме качили основните хлябове от нашата мека пшеница, с които се храним! Виждате добре, че тя е подходяща изключително за домашно приготвяне на хлебни изделия, ръчни и машинни! Понеже брашната на каменната мелница са тежки / съдържат голям процент трици/, в домашната хлебопекарна трябва да ги ползвате с други обработени брашна! Първо защото машината се тормози при работа, второ хлябът става по- сбит, но иначе е изцяло здравословен и жив! Ръчните хлябове може да ги правите както в чисто ЕТНО съдържание, така и в комбинация с други брашна, според вкусовете ви!

При работа с квас, се запитайте първо, какво очаквате от брашното! ЕТНО брашната няма да задоволят търговските ви виждания за бухнал хляб с перчем! И не защото не са добри, а защото не са обработени с различни агенти за брашно и нямат никакви подобрители за пищност! Тук е мястото да покажа и маята, с която може да работите! Тя е френска и съдържа всички Е-та, за които се сещате! Получават се доста добри изделия, но всеки решава какво ще сложи в коремчето си!

На основната снимка е зърното ни от пшеница, реколта 2020г! Както вече знаете от предходната публикация, лесно може да различите меката пшеница от твърдата по аромата! Тя се усеща още при започване на меленето! Дори и в домашни условия, тя изпълва пространството около Вас! Има още много други органо- лептични техники за анализи при зърното! Интересното от нашата работа е, че са идвали търговци, които не различават ечемик от пшеница! Така че не се корете за незнанието на някои характеристики на пшеницата! На снимките ще видите етапите при месене и печене на  пълнозърнесто ЕТНО брашно в домашната хлебопекарна! При месене трябва да достигнете до хубава гладка топка!

Приключвам с вечерята ни тази вечер: Добруджански бял био боб ЕТНО в кисело зеле на фурна, мръвка домашна наденица и селски пълнозърнест ЕТНО хляб , в комбинация с купешко брашно на хлебопекарната ни!

Богати сме, че се храним с български продукти! Избираме здравето!

от лабораторията и кухнята на ЕТНО