ЕТНО пълнозърнест бирен квас

ЕТНО пълнозърнест бирен квас
27 януари 2021

Спомням си като малка / сега му казват тинейджърка/ и започнах да получавам акне, вземах едни хапчета наречени бирена мая! За прочистване на кръвта, за захранване при злоядите...тн! Учуващо бързо си реших козметичния проблем и забравих за тях! Наскоро се запознах с младо семейство, което си прави хляба с бирена мая /суха/ и ето експеримента е в главата ми и е в действие! Попрочетох малко и се натъкнах на една от рекламите, че София Лорен ядяла само такъв хляб и затова е красива и стройна! Едва ли е хапвала от нашата пшеница, но аз реших да опитам!

Условностите са ясни: подръчни материали,първи опит, малко количество,записване на всички особености, дегустация!

Миналата година се учихме да правим обикновен квас от нашето брашно, в групата пуснахме клипчета за време на правене, а и се учихме на търпение и изчисления!  

В този сезон и уюта на дома, има достатъчно постоянна температура, необходима за моят квас! Мотивирана за нещо ново и стремеж да съм по- хубава и млада, забърках съставките! Необходими са само две : пълнозърнесто ЕТНО брашно и тъмна бира! Защо тъмна- повече я харесвам / може и светло пиво/! Съдържа ечемичен малц и хмел,газирана е и съдържа 4,4 % алкохол! За качествата на нашето зърно ще напомня, че е българско,не е третирано с химикали, съдържа естествени растителни глутени и алкохолът му се отразява мноооого добре!

На снимките се вижда как за три дни стандартно захранване през 4-5 часа, обемът се удвоява, няма го оня кисел вкус и аромат на обикновенния квас! Квасът е изцяло пълнозърнест, няма нужда от специални бъркалки, специална вода, специални буркани! Единствен недостатък е правенето на ръка, но пък страшно се забавлявах с тестото- разтягане и сгъване! 

При хляба не взех най -правилното решение за съд за печене , но това е експеримент и другият път ще го направя както трябва!  Хидратацията му е 83 % и при печенето го забравих и обърках финала!!!!!!

При 250 гр ЕТНО пълнозърнесто брашно, 200 мл вода , 90 гр бирен квас и 5 гр. морска сол се получи хляб с изключителни вкусови качества! Свърши още топъл, гарниран с онази домашна извара!!! Нашият хит при продажбите- ЕТНО пълнозърнесто брашно и пшенично зърно! Горещо препоръчваме!

Всеки може да си направи гурме храна у дома! Избери здравето!

от кухнята на ЕТНО

ПП- последните две снимки на кваса са от началото на третия ден, вечерта сложих хлебчето във формата, цяла нощ си втасва и на сутринта с кафето забравих за хяба.... Ще опитам с хлебопекарната!