Орехов сладкиш с кленов сироп

Орехов сладкиш с кленов сироп
31 януари 2021

Подаграта е от онези болести, с които просто трябва да се приспособиш! При нея, храна без пурини почти няма и трябва да се спазват специални диети, съобразени с други придружаващи заболявания! Най- голямото предизвикателство е да накараш един месояден да се превърне във вегетариянец / голяма част от плодовете и ядките също са забранени/!Но винаги можеш да предложиш меню,близко до вътрешните потребности на болния!  В моменти на кризи трябва да се увеличи водата с ph 9,8 % до 3 л на ден и разбира се храната! Точно тази болест е една от причините да започнем да произвеждаме биологично българско зърно, без химикали и агенти за обработка на полученото брашно! Със своето ph 7% се гарантира добър метаболизъм и баланс при хранене в криза и извън нея!

Много отдавна за основата на сладкиши като този не ползвам бисквитени трохи, а си ги приготвям с пълнозърнесто брашно или грис! Сладкишът издържа доста време и малките порции дават огромна наситеност! Повярвайте ми, получава се доста вкусен десерт и за останалата част от семейството!

Орехов сладкиш с кленов сироп

за блата:

1 ч.ч. ЕТНО пълнозърнесто брашно

113 гр. замръзнало масло с ниско съдържание на мазнини

1/4 ч.ч. кафява тръстикова захар

за ореховата основа:

1/2 .ч.ч. кафява тръстикова захар

1 ч.ч. оригинален кленов сироп

1 ч.ч. натрошени свежи орехи

щипка сол

2 бр. домашни яйца

Първо си приготвяте пълнозърнестия блат. Замръзналото масло се стърже на едро ренде в брашното и захарта. Бъркате с лъжица или леко с ръка до получаването на дребни трохи. Намажете тава /24 см в диаметър/ с олио и брашно, притиснете трохите равномерно и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 20 минути. През това време си пригответе ореховата основа. Прибавяйте продуктите в купа и последователност дадена в рецептата! След като блата е изпечен поставете и сместта с  орехите. Отново върнете във фурната и печете още 40 минути, на 180 градуса, до получаване на хубав кафяв загар! Необходимо е захарта да се карамелизира и влезе в основата. Консумирайте това кленово изкушение, студено! 

от кухнята на ЕТНО