"Хрущевское тесто"

"Хрущевское тесто"
6 февруари 2021

Попаднах случайно в нета на тази рецепта! Нямах никаква представа какво ще се получи, но ето вече имам ЕТНО козунак с "хрущевское тесто"! Тестото е кръстено на  един от величията на бившето СССР и член на политбюро на КПСС- Хрушчов! Рецептата е от кухнята на тогава действащата система и е обслужвала само обкръжението на политика!

Съдържа много масло, малко захар и много възможности за различни сладкарски изделия! Хубавото е, че можете да го направите днес и да го ползвате след две седмици! Една практична домакиня би го разделила на топки и всеки ден да вади от хладилника една и да приготвя различни закуски- кифлички, пирожки, кроасанчета, козуначета,сладки мъфини и тн..Тестото е пухкаво, меко, не лепне и лесно податливо за създаването на различни форми и фигури!

Трябваше да опитам с козунак, защото винаги е било за мен предизвикателство- създаването на конците след месене! Предният опит стана много добре, но нямам снимки!!! На днешният му спестих бъркането и сгреших! Трябваше поне още 10 минути да меси в робота, а маята като че ли е малко изветряла вече! Всяка съставка е важна и прецизно подбрана! Всички продукти, трябва да са на стайна температура, а млякото и маслото трябва да са затоплени! Удивителното е, че съотношението на съставките е едно към едно с оригиналната рецепта, което дава перфектна препоръка за нашето брашно!!! Различното е във вкусът- земен и поглъщащ!

"Хрущевское тесто"

650 гр ЕТНО бяло брашно тип 1150

11гр сухи дрожди или 30 гр пресована прясна мая

250 мл топло прясно мляко

250 гр. разтопено краве масло

100 гр кристална захар

2 бр. яйца

1 чл. сол

Опитах със снимки да покажа всеки етап от технологията!Започва се с разбъркването на яйцата , захарта, топлото мляко и солта! Не е нужно интензивно разбъркване, достатъчно е захарта да се разтвори!  Прибавят се брашното и сухата мая! Ако ползвате прясна- разтворете я първо в топлото мляко! Тук започва дългото бъркане и месене! То не  свършва с отлепването и оформянето на топка около бъркалката! Оставете да меси поне 15-20 мин.!След това извадете и продължете с ръце, до получаването на гладко тесто! То е меко, не лепне и се работи много приятно върху всякаква основа! Вече може да завиете със стреч и да оставите тестото да удвои размера си на топло, за около един час! Ако ще го ползвате друг ден, разделете или цялото тесто сложете в плик, кисия и сложете в хладилника! 

Аз го ползвах веднага! Разделих на четири топки и направих четири козунака! Тук няма да описвам какво да сложите, как да оформите, как да украсите! Само ще спомена, че пекох на 180 градуса- вентилатор с долен нагревател- втора решетка- 40 минути, без предварително нагряване! Задължително консумирайте с чаша топло мляко!

от кухнята на ЕТНО