Пълнозърнести кашкавалки

Пълнозърнести кашкавалки
25 февруари 2021

Имах интересен разговор с наш клиент , който ни открил в интернет пространството и имаше милион въпроси към нас! Оказа се, че търси нещо специално за хранителният си режим поради редица заболявания, но всичко да се прави със сода за хляб! Научих много неща от него, поразрових се и аз из нета и затова днес ще споделя с Вас някои малко известни факти за нея!

Содата за хляб е чист натриев бикарбонат! Съединена с кисело, содата се превръща в мехурчета въглероден диокисид, което кара тестото да набъбва! В естествената си форма, содата за хляб е нахолит, който е част от минерала Натрон. Още египтяните са го ползвали, но създаването й като продукт за продажба, започва живота си от 1846г от докторите Остин Чърч и Джон Дуайт! От 1930 г вече се използва и като медицински агент! Приложението и ползите на содата за хляб са неизчерпаеми! В повечето случаи, содата се разтваря и пие, което оставя неприятно усещане в устата! Когато е в печивата, содата не се забелязва и влияе изключително благоприятно на тялото! Хубаво е , ако ще я ползвате за медицински нужди да се сдобиете с натриев хидрокарбонат от аптеката!

Използва се от избелване на зъбите, преминава през хипертонията, камъни в бъбреците,аритмия,подагра,гъбички,алергии,гастрит,циреи,паразити, че чак и против затлъстяване и рак! Използвали са я още за куп други заболявания и се гледа на нея като панацея против множество болежки! Лично ние я смесваме с лимонов сок и сутрин на гладно в чаша с леко топла вода, подържаме метаболизма в правилните норми!!!

Днес в  печивата се използват други набухватели, но содата за хляб заедно с киселото мляко си е стандарта при правенето на храна от брашната от каменна мелница! Този път направихме кашкавалки! Рецептата е лесна, няма как да се сгреши, защото не се меси много, не се чака до припадък да бухне и всеки може у дома да си ги направи сам!Избрали сме пълнозърнестото на ЕТНО, защото съдържа онези разтворими и неразтворими фибри, които допълнително засилват прочистващият ефект върху чревният тракт! 

Пълнозърнести кашкавалки

450 гр пълнозърнесто брашно на ЕТНО / нашето е тип 1900/

3 бр. средни яйца

2/3 от кофичката кисело мляко

1 бр. пълна с връх чаена лъжичка сода за хляб

1 бр. равна чаена лъжичка сол / всички продукти притежават естествена сол/

150 гр. настърган кашкавал

Замесвате тестото и го увивате в готварски стреч! Сложете го във фризера за 15-20 мин да стегне!

Това тесто не се разточва, а с лек натиск го разтягате до нужната дебелина! Днес нямах много време да се занимавам с оформянето на фигурки, затова нарязах хаотично и намазах един жълтък! Фурната е предварително загрята на 200 градуса, пече се 25 минути! Запомнете, тежките брашна винаги се пекат на предварително загрята фурна! Рецептата е почти като на сиренките, но за кашкавалките малко я променихме! Успешно може да размените брашната или съставките! Отново са супер гризки докато четете любимата си книга или сте се отпуснали в приятна почивка пред телевизора! Питателно, вкусно, здравословно, защото "тайната е в пшеницата"!

от кухнята на ЕТНО