Кифлички с шафран

Кифлички с шафран
3 февруари 2022

 Докато се щуреех из нета в дирене на нещо разлино и здравословно, попаднах на рецепта за шведски кифлички с шафран! Шафранът е чисто персийска подправка, но шведските традиции са ми чужди! Оказа се,че тези кифлички се правят по Коледа, та реших да върна ароматите за празниците обратно в кухнята, като взаимствах формата и част от рецептата на кифличката! Българско не е само брашното, а технологията на месене, домашните ликьори за аромат,идеята да създам нещо различно! Завършекът на този шедьовър е обилна заливка с кленов сироп след изпичане! Световна компилация!!!

С тази рецепта откривам "Работилничката на ЕТНО - Празници по поръчка"!

Кифлички с шафран

закваска

120 гр грис лимец

150 гр краве масло

150 мл топло прясно мляко

25 гр свежа мая

15 мл коняк с 1/2 чл шафран

тесто

640 гр бяло брашно ЕТНО 0,7%

200 мл топло прясно мляко

1 бр яйца и 1 белтък

130 гр захар

50 гр стафиди

закваска

Шафранът се слага в алкохола за около два часа, за да го оцвети и пусне ароматите си! Стафидите се слатат в гореща вода да набъбнат! В нея сложих и по една супена лъжица портокалов и орехов домашен ликьор! Кухнята се изпълни с празнични вибрации!

През това време си забъркваме закваската. Грисът, независимо от какво зърно е перфектна основа за закваска на хлебни изделия! Топлите течности съкращават времето за работа! За 30 минути грисът набъбна и маята се активира!

Смесваме закваската и продуктите за тестото, оформяме и покриваме с кърпа или фолио за около един час- да удвои обема си! Леко размесваме втасалото тесто и разделяме на топки, които ще оформим. Разделих тестото на осем топки и оформих шведски кифлички! Може да се разделят и на по- малки топки или да се разточат и навият като познатите кифлички! Хубавото на домашната храна е, че винаги има свобода на избор за визия на храната! Отново втасва, маже се с жълтък и се пече на 180 градуса за 40 минути! Докато са още горещи ги намазваме с кленов сироп или мед!

Днес у дома е празнично- ароматно, вкусно, здравословно!

"Работилничката на ЕТНО - Празници по поръчка"