Живият хляб с квас и кефир

Живият хляб с квас и кефир
14 февруари 2022

Характерно за Добруджа е хорото " Трите пъти"! Ритмични, ситни стъпки и хванати за ръце в кръг! Винаги се сещам за него, когато се захващам със създаването на хляб с квас !

И този път е с помощта и опита на знаещите! Различното е,че всичко е  с продуктите на ЕТНО-  живият квас и живите ни брашна! Работата  с истински живи брашна е истинско предизвикателство! В ръцете ти са живи организми, с които сътворяваш храна за тялото! Личните разговори с Вас са винаги удоволствие , което ми дават нови идеи за нови комбинации!

Квасът е от онзи сухият, който трябва да се събуди с био пълнозърнесто пшенично брашно 1900 ЕТНО и био бяло пшенично брашно 950 ЕТНО, защото има повече глутен. Нежни мехурчета ситно, ситно изпълват купата до утрояване на размера му! Това се случва за около четири дни,в зависимост от температурата около него! След това го наблядавам на студено и винаги е под ръка за нов хляб или ново захранване! Кефирът,също е домашен жив организъм! Очаквах той допълнително да засили киселият вкус на хляба, но не се случи така! Единственото ,което се случи е активиране на цяла армия от живи и полезни организми, които работят за теб! Така се получи един здравословен и полезен хляб, който вече е част от трапезата ни!

Живият хляб с квас и кефир

300 гр. пълнозърнесто пшенично брашно 1900 ЕТНО

200 гр.  грис от  Пухкавелка на ЕТНО

150 мл кефир

250 мл вода

1 чл сол

120 гр свеж квас

Смесват се двата вида брашно заедно с кефира и водата. Получава се топка от влажно тесто. Престоява около 60 минути, след което към него добавям солта и квасът. Всичко се забърква старателно и в продължение на 4 часа се разтегля и сгъва. Оформям и слагам във форма за печене. Втаса за около 3 часа! В студена фурна и купичка с вода, печенето започна на 270 градуса за около 20 минути. След това намалих на 220 градуса за 35 минути. Оставих цяла нощ хлябът на спокойствие да отдаде топлината и сутринта имахме пресен здравословен хляб за закуска!

Ин и Ян на ЕТНО, едновременно противоположни и обединени в прекрасна комбинация!

От работилничката на ЕТНО