• Начало
  • Новини
  • Хляб с домашно песто от копър, зелени маслини с пипер, черни маслини, пресен розмарин и слънчогледово масло на ЕТНО

Хляб с домашно песто от копър, зелени маслини с пипер, черни маслини, пресен розмарин и слънчогледово масло на ЕТНО

Хляб с домашно песто от копър, зелени маслини с пипер, черни маслини, пресен розмарин и слънчогледово масло на ЕТНО
30 ноември 2022

И докато сте у дома по Коледа на топло, правим едно предложение за домашен хляб от био бяло и пълнозърнесто пшенично брашно на ЕТНО, съчетано с ароматите на слънчогледовото масло !

Има страшно много рецепти в интернет, но ние си редуцирахме една уникална рецепта на Керъл Бекерман! И както във всяка книга рецептата започва с вземаме……ние казваме, вземаме качествени продукти и започваме!

Хляб с домашно песто от копър, зелени маслини с пипер, черни маслини, пресен розмарин и слънчогледово масло на ЕТНО

 1 чл захар, разтворена в

395 мл топла вода

4 чл суха мая

420 гр бяло пшенично ЕТНО брашно

100 гр пълнозърнесто пшенично ЕТНО брашно

½ чл сол

2 сл слънчогледово масло за месенето и втасването

2 чл песто

100 гр нарязани маслини

Активирайте маята със захарта и топлата вода за 15 мин. до щупване. Двете брашна се смесват добре и към тях се добавя солта. Прибавяме към маята, брашното на части . С шпатула се бърка до получаването на много лепкаво тесто. Намазнете ръцете си обилно с масло и  месете до получаването на гладко и меко тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си. Извадете тестото от купата и оформете топки. От тях направете продълговати пурички. Притиснете пуричките и в средата на всяка сложете маслинките, пестото, розмарина по цялата дължина. Готовите пурички сплетете като за козунак. Ето защо броят на топките за пурички определяте Вие. Може да са 3,4,5…Важно е как можете да правите сплитка на козунак. Тук ще спомена ,че пълнежът за хляба в оригиналната рецепта е сушени на слънце домати и песто. Всеки един от Вас може да сложи това, което обича или да създаде собствен пълнеж за този хляб!

Печенето на хляба с живи брашна е различно от това направен с брашно с подобрители!

Пече се 10 мин на 220 градуса в предварително загрята фурна и след това още 40 минути на 170 гр. Оставя се да се охлади на решетка! Много е вкусен още топъл, но и да изстине с чаша вино и раздумка с приятели оставя приятно усещане за домашен уют по празниците!

От лаборатория за храна на ЕТНО