Козунак от тежко брашно и стевия

Козунак от тежко брашно и стевия
4 април 2023

Как се прави домашен козунак с био хлебно брашно ЕТНО?

Това беше основният въпрос на последното изложение, в което участвахме! Невероятно огромният интерес дойде след като всеки дошъл на нашият щанд имаше възможност да дегустира  козуначените ни хапки ! Автентични аромати на чисто зърно, докосващи всички сетива, пренасяйки съзнанието в уюта на дома! Това споделяше всеки наш гост!

В навечерието на Светлият празник, подаряваме нашата рецепта за всички ценители на нашето био бяло пшенично брашно! Съчетание от класика, съвремие и творчество!

Ние не крием, че да създадеш козунак от тежко брашно е лесно, но цялото преживяване и крайният резултат носят огромно удовлетворение за цялото семейство!

Всички ние живеем в 21 век, век на технологии! Ето защо ние комбинираме автентични продукти с използването на техника, която е в услуга на всяка домакиня! Необходими са кухненски робот или миксер с накрайници за тесто. Ще се меси и то дълго! Ако искате да усетите всеки акцент от рецептата, потърсете и си купете от близката ферма прясно мляко, яйца и качествено краве масло! Живата мая, задължително трябва да е прясна! За всяка стъпка от процеса има снимка! Днешният козунак няма есенция – има домашен ликьор от орех и череша, няма захар– има отвара от стевия! А да не забравяме, че самото брашно съдържа растителни захари, които помагат много! Ето и рецептата!

Козунак ЕТНО със стевия

предварителна закваска

75 мл прясно мляко

5 гр прясна мая

50 гр био брашно

Нека млякото да е топло, за да се активира маята бързо. Докато това стане, пресейте си брашното. Може в ситото да останат малко трици, нека това не ви притеснява, все пак е мелено на камък зърното. И още....

125 мл прясно мляко

20 гр прясна мая

5 бр яйца

130 мл отвара от стевия / в 200 мл вода се слага 1 гр стевия. Ври 10 мин/

5 гр сол

10 мл домашен ликьор от орех и череша

150 гр краве масло

670 гр био бяло пшенично брашно

До тук беше с класиката! Съвременният кухненски робот или миксер е много важен, защото при смесването на съставките той участва непрекъснато! Можете на ръка да разбиете яйцата, млякото, стевията, закваската!  Но…брашното се слага лъжица по лъжица, до пълното получаване на хомогенна смес. Тя е рядка и остава по стените, но точно в този момент ще забелязвате как дори и малкото глутен в брашното се активира и тестото започва да прави конци. Топка няма да има, но това месене продължава около 20 мин.! С шпатула съберете от стените всичко, оставете машината леко да изстине, а през това време си нарежете кравето масло на кубчета. Отново включваме  робота и пускаме на етапи кравето масло докато тестото поеме цялото количество. Това продължава 25 мин.

На намаслен плот  извадете тесто от машината. До тук беше лесното!

С помощта на кухненска шпатула леко оформете тестото. То е лепкаво и много меко. Ръцете трябва да са мазни през цялото време! Сложете го в купа и му сложете шапка или фолио, за да втаса. Това отнема 60 мин. От това количество тесто могат да излязат четири козунака по 350 гр.

Оттук нататък идва творчеството- масури, фитили, сплитки, ядки, стафиди, локум ….кой както го обича, харесва или предпочита! Общото количество тесто може да разделите на части, за да поставите в различни форми. Отново втасва. Пече се на предварително загрята фурна от 180 градуса, долен ред, купичка вода, с вентилатор за 40 минути, като през всеки 10 мин може да намалите фурната. Това е! Здравословни и вкусни празници, кулинари!

От лаборатория за храна ЕТНО