Как да си направя домашен хляб

Как да си направя домашен хляб
4 януари 2021

Живото брашно на ЕТНО не е като тези,които познавате и сте виждали в магазините! Всичко започва още със сеенето и отглеждането на нашата българска пшеница. Всички лабораторни анализи, гарантират липсата на пестициди и нитрати!За прочистващата полза на човешкият хранителен тракт и нашите брашна, ще говорим в друга публикация!

Но какви калории получавате от пълнозърнестият хляб?! Всъщност в една пълнозърнеста филийка / 100 гр/  има 78,3 cal  или ако е направен с прясно мляко- 84 cal! Само за сравнение- в 100 гр обелени и сварени картофи има 85 cal.Ние не броим калории, защото залагаме на българските си гени!Ако Вие се интерисувате, направете справка в калкулатор на калории и сами ще се убедите, колко калории са необходими дневно за Вашата възраст! Трудно се стигат 2 000 cal / ден, като за слабеене и много физическа активност,препоръчват до 1200 cal / ден!!! 

Преди да поискате  да си направите хляб от нашето брашно, трябва да имате предвид, че то няма никакви агенти за обработка на брашна и ще работите с естествен, природен продукт, напълно автентичен в своя произход!

Рецептата, която ще Ви предложим е съобразена и създадена единствено за нашето брашно, тип 1850!

 Предложение за домашен ръчен хляб от ЕТНО пърнозърнесто брашно:

430 гр. ЕТНО пълнозърнесто брашно

300 мл. прясно мляко

50 мл. вода

10 гр. сухи дрожди / суха мая/

5 гр. захар

5 гр. сол

Активирате маята и захарта в топлото прясно мляко и вода. Смесвате брашното и солта с млякото и бъркате с приспособление за тесто на миксера до отделяне на същото от стените! Оформяте леко на ръка и оставете да втаса около 15 минути. Включете фурната да загрява. Изберете си как ще оформите тестото и го сложете в тава с хартия за печене. Отново изчаквате да втаса. Украсете както желаете или само намажете с масло!Без вода,без яйца, без пара!В публикацията сме онагледили последователността при пригонвяне със снимки!

Пече се на 180 градуса,  50 мин на втора решетка в предварително загрята фурна!

От това количество ще получите четири прекрасни пълнозърнести хлебчета, всяко около 170 грама! Едното може да разделите на две хранения, ако следите калориите!

Препоръчваме да разделите тестото на четири, защото хрупкавата коричка, нежно ще обгражда всяко едно от тях!Трайността на този вид хляб е голяма / седем дни, но обикновено се изяждат до третия ден/.Към края на този период може  да затоплите на тостер, да създадете сандвич, бургер или просто да си го хапвате така!

Имате право на избор! Изберете здравето!

От кухнята на ЕТНО